Doporučujeme
Omáčka Char Siu 397 g
Světlá nebo tmavá?
Častou otázkou při přípravě čínských pokrmů bývá, zda použít světlou nebo tmavou sójovou omáčku. Vypsali jsme pro Vás několik základních charakteristik obou variant sójové omáčky a je jen na Vás, pro jakou se rozhodnete. Ne vždy se musíte přesně držet receptu, vše záleží na Vaší fantazii a chuti. V mnoha receptech čínské kuchyně jsou použity světlá i tmavá sójová omáčka současně.
| Světlá sójová omáčka | VS. | Tmavá sójová omáčka |
|---|---|---|
| Kvůli chuti, jako ochucovadlo nebo marináda | Použití | Kvůli barvě, obvykle se používá, aby dodala masu a zelenině tmavou barvu |
| Lahodná sójová chuť, slaná | Chuť | Jemnější sójová příchuť, hlavním účelem je barva, nikoliv chuť |
| Světlejší, červenohnědá, čistá | Barva | Velmi tmavě hnědá |
| Řidší | Konzistence | Hustší a přilnavější |